PROJEKCIA
Ak ste sa rozhodli podnikať v gastronómii, prípadne v inom odvetví potravinárskeho priemyslu, alebo už podnikáte a chcete zrekonštruovať vaše prevádzkove priestory, tak sme vám pripravení s tým pomôcť. Prvým krokom, je objasnenie podnikateľského zámeru a príprava plánu postupných krokov. Ak ste už absolvovali konzultáciu s našimi pracovníkmi a dospelo sa k názoru, že je potrebné spracovať aj projekt, či architektonický návrh, tak tu sa na túto tému dozviete zopár ďalšich užitočných informácii.
Nie vždy je potrebný projekt pri nákupe zariadenia - áno dosť často to počujeme od klientov, a to je fakt - ale to platí len pri nákupe sólo zariadení, nie pri zariaďovaní celej prevádzky, alebo pri jej rekonštrukcii. Avšak sú aj zariadenia, pri ktorých je potrebné plánovanie takmer vždy. Jedná sa väčšinou o zložitejšie technologické zariadenia, hlavne do výrobných prevádzok, ale neraz sa ukazuje, že aj pri zdanlivo len jednoduchom spotrebiči, je potrebné naplánovať pomerne veľa postupných krokov na dosiahnutie úspešnej realizácie. Takže podceňovať dobrú projekciu alebo zavrhnúť odbornú konzultáciu sa nemusí vždy vyplatiť.
Dispozične riešenie, ako aj technické podmienky, sú určujúcim faktorom pre vytvorenie funkčného a efektívneho priestoru zázemia kuchyne, ktorý zodpovedá požiadavkám na výrobu, ako po stránke kvality, tak aj po stránke predpokladanej kvantity dennej produkcie. Vytvorením logisticky efektívneho riešenia s dôrazom na ergonómiu, je základným predpokladom na to, aby sa prevádzka mohla sústrediť na kvalitu ponúkaného sortimentu. Dobré logistické riešenie pracoviska je predpokladom pre bezpečné a bezstresové prostredie, do ktorého sa personál rád vracia, a kde môže podávať maximálne výkony pri minimálnom telesnom a psychickom zaťažení.
Aby sme boli schopní vytvoriť kvalitné návrhy, dispozičné riešenia, projekty, či vizualizácie, náš tím netvoria len projektanti a architekti, ale pri konzultáciach jednotlivých projektoch sa zúčastňujú podľa potreby aj naši obchodní špecialisti, servisní technici, šefkuchári, a prípadne si na konzultácie voláme aj prevádzkových manažérov.
Dispozičné riešenie vám vypracujeme v troch základných vrstvách, vo formáte dwg (AutoCad), v pdf výstupe a 2D pohľade, proces sa uskutočnuje v 4 krokoch:
-
Štúdia - dispozičné riešenie prevádzky. V prvom kroku sa zameriavame na vytvorenie prevádzkových vzťahov a logistiky jednotlivých súčastí (príjem tovaru, skladovanie, príprava surovín, tepelná úprava, výdaj jedál, umývanie stolového a prevádzkového riadu, vytvorenie personálneho zázemia), a to s maximálnym dohľadom na efektivitu, bezpečnosť, ergonómiu a hygienické požiadavky.
-
Projekt - finálne dispozičené riešenie prevádzky. Po všetkých korekciách štúdie a po schválení finalnej verzie sa dokončí dispozičné riešenie so špecifikáciou strojov a zariadení, s presným určením výkonových parametrov.
-
Profesie - inštalačný podklad (alebo často nazývané aj siete). Z finálneho projektu sa napokon vytváraju jednotlivé profesné výkresy, kde sú presne zakreslené všetky potrebné profesie (elektro, plyn, ZTI, VZT), s presne určenými koncovými bodmi pre napojenie špecifikovanej technológie.
-
Vizualizácia - 3D projekt. Je možné vytvoriť aj nadštandardný projektový výstup pre dispozičné, technologické projekty. Pri architektonických návrhoch to je štandardný krok. Tam sa totiž 2D návrhy dajú len ťažko odprezentovať. To platí predovšetkým pre odbytové zóny v jednotlivých prevádzkach.
Okrem tohto sa zákaznikovi pripraví aj záverečná technická správa pre jednotlivé úrady, najmä pre hygienu. Napriek tomu, že projektanti pri návrhoch zohľadňujú všetky potrebné normy a vyhlášky, pred spustením samotnej realizácie treba odkonzultovať navrhnuté dispozičné riešenie na miestnom regionálnom úrade verejného zdravotníctva.
S pripravenou dokumentáciou viete slobodne disponovať, môžete ju používať v komunkácii či už s ďalšími spoločnosťami alebo s úradmi pri schvalovacích procesoch. Každopádne máte v rukách materiál, ktorý zodpovedá vašim predstavám a pomôže vám v ďalšej plánovanej činnosti.
V prípade, že plánujete zariadiť celú prevádzku novými spotrebičmi a zariadenia nakúpite u nás (aspoň väčšinu), tak vám cenu za projekt odpočítame z finálnej ceny.
Ak máte záujem o projekt, neváhajte nás kontaktovať
Výrez z projektu - kuchyňa a prípravovne, prvotný návrh a návrh po korekciách
Ukážky z vizualizácie gastroprevádzky
Ukážky z vizualizácie varných zostáv